Fakta

Historisk bakgrund.

Dagmar är en sejlsköjtebåt av Colin Archer-typ som är byggd i Risør, Norge, 1927 av en båtbyggare Kettilsen. Beställare var två fiskande bröder, Algot och Arvid Danielsson, från Strömstad som bl a trålade räkor. 1935 lades det i en tändkulemotor som sedan vid ett antal tillfällen bytts ut mot olika dieselmotorer.
1968 köptes Dagmar av fyra killar som var studenter i Göteborg. De tillbringade somrarna på västkusten och åkte genom Göta Kanal till Karlsborg för vinteruppläggning. Läs mer
1973 köptes Dagmar av dåvarande ägarna till Råå Varv, Arne Aulin och Roy Engberg och sedan dess har hon haft hemmahamn på Råå. Varvsägarna gjorde en del långseglingar med Dagmar. En resa gick genom Europas kanaler till Medelhavet där bl. a franska, italienska, adriatiska och grekiska hamnar besöktes. En annan resa gick till Skottland med Hasse Alfredsson och hans son Daniel som besättningsmedlemmar.

Data om Dagmar:

Skrovlängd: 12 m

Bredd: 4,10 m

Djupgående: 1,8 m

Deplacement: 17 ton

Skrovet är byggt av ekbord på furuspant. Båten har två master, är gaffelriggad och för storsegel, mesan, fock och klyvare på bogspröt. På stormast och mesanmast kan även föras toppsegel.

Motorn är en fyrcylindrig Perkins M50 dieselmotor på 50 hk från 1980-talet.

Nuvarande status

Skrov

Allt trä är friskt efter en stor renovering av Råå Båtvarv för 8 år sedan då några spant och de 5 översta borden på båda sidor blev utbytta.

Däck

Teakdäcket har nåtats om och är i god kondition.

Rigg

Stormasten är c.a 10 år och i bra skick men mesanmasten som köptes begagnad för 50 år sedan är rutten och behöver ersättas. Löpande rigg behöver till en del ersättas.

Segel

Fyra segel finns, storsegel, mesansegel, fock och klyvare

Motor

Motorn bedöms vara i bra skick, 800 gångtimmar. Den är f.n urtagen och har förvarats hos Helsingborgs Bilservice.

Övrigt

Båten saknar helt inredning.